Εσύ έχεις δοκιμάσει το “κολοκάσι” της Καραϊβικής; - Κεντρική Εικόνα

Εσύ έχεις δοκιμάσει το “κολοκάσι” της Καραϊβικής;

Από την πρώτη μέρα που γνωριστήκαμε, η ευγένεια και η εξωτική της ομορφιά ήταν κάτι που δεν μπορούσες να προσπεράσεις. Έκανα τη σύνδεση με την Καραϊβική όταν έβγαλε από την τσάντα της ένα μπολ τηγανητές μπανάνες που είχε ετοιμάσει για την παρέα και που πρέπει να ήταν οι πιο νόστιμες που είχα δοκιμάσει. Σας το είπα; Λατρεύω ό,τι κι αν μου μαγειρέψει η Zaidee!

 

Εκείνο το πρωί, με ξύπνησε από τις 7 γιατί ήθελε να μου κάνει ένα ξεχωριστό δώρο ως ευχαριστώ για τη νέα φιλία μας που ήταν και για εκείνη πολύτιμη. Βλέπεις, προτού γνωριστούμε, η Zaidee ήξερε ελάχιστους ανθρώπους στην Κύπρο. Όσο εγώ προσπαθούσα να τη μυήσω στον μαγικό κόσμο των κυπριακών γάμων, εκείνη ύπουλα με μύησε στη μαγεία των γεύσεων της χώρας της, με ένα εκπληκτικό δώρο εμπειρίας.

Φτάσαμε από τη Λεμεσό στη Λευκωσία, στη Στασικράτους 34, λίγο μετά τις 9 και μπήκαμε τρέχοντας στη Lidl Food Academy. Όμως αυτό που συναντήσαμε ήταν η απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Όλοι έπιναν το καφεδάκι τους και απολάμβαναν έναν υπέροχο μπουφέ με πρόγευμα. Δεν είχα ιδέα μέχρι τότε για τα δωρεάν μαθήματα μαγειρικής στον υπέροχο αυτό χώρο! 

dsc_1488.jpg

Η Zaidee είχε πάει άλλες δύο φορές στην Ακαδημία αλλά εκείνη τη μέρα θα είχε την τιμητική της. Καραϊβική, βλέπεις! Γίναμε αχώριστες φίλες έπειτα από αυτό το τόσο διαφορετικό Σάββατο στη Lidl Food Academy. Ειδικά μετά από εκείνη τη θεϊκή μπουκιά του διάσημου κοτόπουλου Jerk με αρωματικό ρύζι καρύδας από τη Τζαμάικα που έψησε τόσο τέλεια στο γκριλ της αυλής, ο Στέλιος, ο βοηθός του Σεφ.

Όπως κατάλαβες, το θέμα μαγειρικής εκείνη τη μέρα, ήταν οι γεύσεις της Καραϊβικής και εγώ, εκείνη που θα μαγείρευε με τη Zaidee για πρώτη φορά τα αγαπημένα φαγητά της. Ήθελε καιρό να μοιραστούμε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Ναι, σιγά Zaidee που θα έχανα ευκαιρία να ξαναφάω το λαχταριστό “κολοκάσι” της Καραϊβικής από τα χεράκια σου!

Αν δεν το ξέρεις ήδη, αναφέρομαι στις μπανάνες Αντιλλών (plantains) που δεν έχουν ούτε τη γλυκιά γεύση ούτε το άρωμα μπανάνας. Σκέψου δηλαδή, ένα νόστιμο κολοκάσι που τηγανίζεται και τρώγεται με τη διάσημη μαγιοκέτσαπ που θα δεις να συνοδεύει τις τηγανητές αυτές μπανάνες σε κάθε γωνιά στους δρόμους των νησιών. Ναι, σωστά μάντεψες, η μαγιοκέτσαπ φτιάχνεται από κέτσαπ, μαγιονέζα και ίσως λίγο σκόρδο, μια επιρροή από Αμερική προφανώς, με απίθανη γεύση! Σε συμβουλεύω να μην τη σνομπάρεις σε καμία περίπτωση γιατί θα χάσεις φοβερό συνδυασμό!

dsc_1398.jpg

Όλο το μενού αποδείχτηκε λαχταριστό αλλά και τι να πρωτοδοκιμάσεις! Μιλάμε για 13 ανεξάρτητα κράτη και 17 κρατίδια! Και το καθένα από αυτά, όπως μας είπε ο Σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος, με δεκάδες επιρροές από ντόπιους, σκλάβους και κατακτητές όπως Καναδούς, Άγγλους, Κινέζους, Αφρικανούς, Γάλλους και κυρίως, Πορτογάλους. Χρειάστηκαν πολλοί πολιτισμοί και παραδόσεις για να “χτιστεί” το τόσο νόστιμο μενού των νησιών της Καραϊβικής. Δεν είναι τυχαία αυτή η μοναδική κουζίνα, σε καμία περίπτωση!

Βέβαια, ενώ περίμενα πως η σπεσιαλιτέ όλων των περιοχών της Καραϊβικής θα ήταν κάτι με ψάρι, πάλι η έκπληξη με περίμενε στη γωνία: κατσίκι με κάρυ σου λέει, αυτό είναι το πιο διαδεδομένο φαγητό παντού στην Καραϊβική. Ε ποτέ!

Εγώ πάντως μια φορά την υπέρβασή μου, την έκανα. Έφαγα δύο ολόκληρα κομμάτια μπακαλιάρο φιλέτο (εντάξει, χελιδονόψαρο δεν βρήκαμε) με Coucou, το διάσημο φαγητό των νησιών Μπαρμπάντος από ψάρι και βελούδινη πολέντα με μπάμιες. Συγνώμη αλλά story δεν πρόλαβα να ανεβάσω! Ίσως έφταιγαν λίγο και τα τέλεια παγωμένα Μοχίτος, η νέα προσθήκη - έκπληξη των Lidl που απολαύσαμε, υπό τους ήχους των υπέροχων μουσικών της Καραϊβικής.

Μέχρι και το επιδόρπιο ήταν πολύ ξεχωριστό! Δοκίμασα ξανά την τέλεια Pudín de Pan, την απίστευτη κουβανέζικη πουτίγκα της φίλης μου, σε μια μοναδική συνταγή του Σεφ Κωνσταντίνου Πετεβίνου με κύβους τραγανής μπαγκέτας, μπόλικη κανέλα και σταφίδες μαριναρισμένες σε κουβανέζικο ρούμι!

dsc_1521.jpg

Αυτό όμως που λάτρεψα, ήταν το πάθος όλων αμέσως μόλις πλησίαζαν τους πάγκους και ειδικά της Zaidee, όταν την είδα πάνω από τις κατσαρόλες εκείνο το πρωινό στη Lidl Food Academy. Όταν ξεκίνησε να μαγειρεύει η Zaidee, δεν μπορούσες να μην σταθείς να τη θαυμάσεις. Όλο της το σώμα κινούταν ανάλαφρα σε έναν αέναο χορό με τα μπαχαρικά, τα ξύλινα εργαλεία της, τα σκεύη. Όλα σε αρμονία και με απόγειο τα μακριά της δάχτυλα όσο στόλιζαν τα πιάτα. Μου έμοιαζε με τελετουργικό που σε μάγευε και δεν ήθελες να σταματήσει. 

Και δεν σταμάτησε. Από το περασμένο Σάββατο, η σκέψη μου περιπλανιέται από τα φανταχτερά φώτα της Αρούμπα, στις τιρκουάζ παραλίες της Τζαμάικα κι από τους μαγικούς ρυθμούς της Κούβας και τη νησιώτικη αύρα της Γρενάδας στην εξωπραγματική ομορφιά των Βερμούδων και πάλι πίσω στις Μπαχάμες και τον τροπικό τους παράδεισο. 

dsc_1513.jpg

Αν ζήλεψες έστω και λίγο, μπορείς να περιμένεις το μάθημα μαγειρικής με θέμα πάλι στην Καραϊβική που άκουσα πως σίγουρα θα επαναληφθεί σύντομα ή αν βιάζεσαι, μείνε συντονισμένη στη σελίδα των συνταγών από τα μαθήματα της Lidl Food Academy, γιατί όπου να ‘ναι θα ανέβουν και οι τέλειες συνταγές της Καραϊβικής!

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσεις να δηλώσεις συμμετοχή σε ένα – ή πολλά γιατί όχι; -  από τα επόμενα δωρεάν μαγειρικά μαθήματα της Lidl Food Academy για να ταξιδέψεις μακριά σε τόπο αλλά και χρόνο με τους φίλους σου αλλά και τους πολλούς νέους φίλους που θα κάνεις στη Lidl Food Academy.