Γιώργος Δαμιανού: «Η Κυπριακή κουζίνα δεν υστερεί σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα στον κόσμο.» - Κεντρική Εικόνα

Γιώργος Δαμιανού: «Η Κυπριακή κουζίνα δεν υστερεί σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα στον κόσμο.»

Ο Γιώργος Δαμιανού δεν επαναπαύεται ποτέ. Η ανήσυχη προσωπικότητα του άλλωστε τον κρατά πάντα δραστήριο και ευρηματικό. Οι Παρασκευές όμως κυλούν πιο ήρεμα γι’ αυτόν, αφού συνηθίζει να τελειώνει με τις υποχρεώσεις του νωρίς για να μπορεί να απολαμβάνει το μεσημεριανό του φαγητό με την παρέα στα αγαπημένα τους στέκια. Εμείς τον συναντήσαμε, πριν το καθιερωμένο αυτό γεύμα και μας μίλησε με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Μας υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και αμέριστη φιλοξενία στην αγαπημένη του Λεμεσό και στο δεύτερό του σπίτι, εκεί όπου στεγάζεται τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος. Δεν χρειάστηκε πολύ για να σπάσει ο πάγος, αφού η οικειότητα ήταν διάχυτη από το πρώτο κιόλας λεπτό. Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις, είδαμε από κοντά τον χώρο εκπαίδευσης των μαγείρων και μιλήσαμε για πολλά και ενδιαφέροντα. Αφορμή της συνάντησής μας, η Έκθεση ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – HO.RE.CA. που θα πραγματοποιηθεί αυτό το τριήμερο στους χώρους της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης.

Πρόσφατα, ο Σύνδεσμός Αρχιμαγείρων Κύπρου γιόρτασε 25 χρόνια δημιουργίας. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον κόσμο που τυγχάνει να μην γνωρίζει πολλά για τον Σύνδεσμό σας.

Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου είναι η επαγγελματική στέγη του κάθε μάγειρα και ζαχαροπλάστη. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μάλιστα φέτος γιορτάζει 25 χρόνια ύπαρξης, δημιουργίας και προσφοράς.

Οι στόχοι του συνδέσμου είναι η αναβάθμιση τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής και αν αναλογιστούμε τα τελευταία 25 χρόνια από την μέρα ίδρυσης του οργανισμού,  σε ποιο σημείο ήταν η μαγειρική στην Κύπρο και που βρίσκεται σήμερα, μόνο περηφάνεια μπορούμε να νιώθουμε. Εμείς, σαν ο κατ’ εξοχήν επαγγελματικός σύνδεσμος, οφείλουμε να εκπροσωπούμε επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις Ομάδες που έχετε οργανώσει στα πλαίσια του Συνδέσμου.

Έχουμε οργανώσει εθνικές ομάδες, ξεκινώντας από την εθνική ομάδα νέων (Junior 18-25) γιατί θέλουμε να γαλουχίσουμε τους νεαρούς για να μπορούν να συνεχίσουν το έργο. Έπειτα υπάρχει η εθνική και η περιφερειακή ομάδα. Γίνονται trials και έρχονται παγκόσμιοι κριτές οι οποίοι αποφασίζουν τους καλύτερους για να ενταχθούν στις εθνικές ομάδες. Τα αποτελέσματά τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και σε Παγκόσμια Κύπελα δείχνουν ότι είναι οι καλύτεροι. Οι εθνικές μας ομάδες έχουν πάντα διακρίσεις. Γίνεται μια σοβαρή δουλειά γι’ αυτό και είναι πάντα μεταξύ του χρυσού και του αργυρού.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν Σύνδεσμος είναι οι γυναίκες. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τον τρόπο να τις προωθούμε στην ανέλιξη. Είναι σίγουρα ένα σκληρό επάγγελμα για την γυναίκα λόγω του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας πόσο μάλλον για την κουλτούρα της Κύπρου που οι γυναίκες δημιουργούν οικογένεια σε νεαρή ηλικία και δεν κυνηγούν τις ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε δύο γυναίκες στην Εθνική μας ομάδα και 3 στην ομάδα Junior και εύχομαι στο μέλλον να ζήσω για να δω γυναίκες ως executive chef σε επαγγελματικές κουζίνες ξενοδοχείων.

Ποιες είναι οι δράσεις του Συνδέσμου;

Για μας πολύ σημαντικό είναι το φιλανθρωπικό και κοινωνικό κομμάτι. Κάθε χρόνο προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας γύρω στις 60,000, διοργανώνοντας διάφορα events με το μεγαλύτερο αυτό που γίνεται στην Αγία Νάπα. Εκεί, οι σεφ όλης της περιοχής μαγειρεύουν για περίπου 1800 άτομα. Όλα τα έσοδα ανεξαιρέτως, τα προσφέρουμε σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, αφού όλα τα υλικά τα εξασφαλίζουμε από χορηγίες.

Εξίσου σημαντικό είναι και το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος. Μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει συναδέλφους, μετρώντας πάνω από 3000 ώρες. Επίσης, οι εθνικές ομάδες εκπαιδεύονται διήμερα κάθε 2 εβδομάδες στο εκπαιδευτικό κέντρο στη Λεμεσό, γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε.

Τέλος, μαζί με τους νομικούς μας συμβούλους, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να καταθέσουμε ένα νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση της βαθμίδας του μάγειρα.

Ποιες είναι οι επερχόμενες εκδηλώσεις του Συνδέσμου;

Στις 29 Νοεμβρίου επίκειται η έκθεση ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – HO.RE.CA. στην Κρατική Έκθεση. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ,  μια γιορτή της μαγειρικής στην οποία θα διαγωνιστούν οι νεαροί και πιο μεγάλοι, θα βρεθούμε όλοι οι σεφ μεταξύ μας και θα κάνουμε συνέδρια και σεμινάρια. Επίσης, σε συνεργασία με το υφυπουργείο τουρισμού θα διαφημίσουμε το street food.

Θεωρώ ότι ο κάθε επαγγελματίας, είτε είναι σεφ, είτε είναι ιδιοκτήτης, είτε είναι διευθυντής, είτε είναι food and beverage ή purchacing manager, πρέπει να παρουσιαστεί σε αυτή την έκθεση γιατί θα μάθει πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Παράλληλα, οι εθνικές μας ομάδες προετοιμάζονται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Στουτγκάρδη της Γερμανίας που θα διεξαχθούν από τις 12-20 Φεβρουαρίου 2020.

Ως Σύνδεσμος λαμβάνετε κάποια βοήθεια από το κράτος;

Τώρα έχει ξεκινήσει μια στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα και ευελπιστούμε ότι αυτή η συνεργασία θα περάσει σε μια πιο μόνιμη και σταθερή βάση. Εμείς επιθυμούμε να ενταχθούμε στους συνδέσμους που το κράτος χορηγεί σε ετήσια βάση.

Ο Πρόεδρος μάς μίλησε επίσης για την πολύ όμορφη και μεγάλη οικογένειά του αφού έχει 4 παιδιά, 3 εκ των οποίων έχουν ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι. Μας αποκάλυψε αν ο ίδιος μαγειρεύει στο σπίτι, πώς βλέπει το μέλλον της κυπριακής κουζίνας και άλλα πολλά.

Ως γνώστης του αντικειμένου, είστε το κατάλληλο άτομο να μας μιλήσει για την Κυπριακή κουζίνα.

Η Κυπριακή κουζίνα είναι πολυδιάστατη και δεν υστερεί σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα στον κόσμο. Η κυπριακή κουζίνα δεν είναι μόνο το λουκάνικο, η λούντζα και ο καππαμάς. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη γκάμα φαγητών, αφού τα παλιά χρόνια αφού κάθε περιοχή είχε τα δικά της φαγητά. Η ντομάτα της Κύπρου, εκτός από της Κρήτης, όπως και το αγγουράκι του χωραφιού δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο στον κόσμο.

Εμείς οι ίδιοι υποτιμούμε τη δική μας κουζίνα, προσπαθώντας να αναδείξουμε οποιαδήποτε άλλη πλην της κυπριακής. Σαν λαός μας άρεσε η ξενομανία.

Οι  τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί μας θέλουν να γνωρίσουν τη δική μας κουλτούρα στο φαγητό. Εφόσον οι έρευνες δείχνουν ότι η μαγειρική και η γαστρονομία είναι ο πρώτος ή ο δεύτερος λόγος για να επισκεφθεί κάποιος μια χώρα,

Εσείς τι πρεσβεύετε;

Πρεσβεύω την κυπριακή κουζίνα στην καλύτερή της εκδοχή. Στόχος είναι η αναβάθμιση της κυπριακής κουζίνας. Εννοείται πώς θα γίνουν αλλαγές μέσα στα χρόνια, δεν φεύγεις όμως από την γεύση αλλά την εξελίσσεις όπως επίσης βελτιώνεις και την εικόνα γιατί η μαγειρική είναι δημιουργία.

Αλήθεια, στο σπίτι μαγειρεύετε;

Πάντα όταν έχουμε ξένους. Καθημερινά είμαι πολύ απλός και λιτός στο τι θα φάω, μαγειρεύω συχνά όμως.

Την μαγειρική της γυναίκας σας πώς την κρίνετε;

Η γυναίκα μου είναι και αυτή σεφ. Παρόλο που είναι είμαστε και οι δύο σεφ δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας.

Με τη μαγειρική πώς ασχοληθήκατε;

Τυχαία. Μεγάλωσα στην Περιστερώνα και προέρχομαι από μια πολύ μεγάλη οικογένεια, με 9 αδέρφια. Ο πατέρας μου ήταν γεωργοκτηνοτρόφος, γι’ αυτό και πάρα πολλές ώρες βοηθούσαμε κι εμείς ως παιδιά τόσο με τα ζώα όσο και  με τα χωράφια. Είχα λοιπόν, ένα απωθημένο να φύγω από σπίτι κι έτσι έδωσα εξετάσεις στο ΑΞΙΚ (Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου), χωρίς να γνωρίζω τι σημαίνει μαγειρική. Τον πρώτο χρόνο δεν ήξερα καλά καλά τι έκανα γιατί δεν το είχα λάβει σοβαρά υπόψην. Τον δεύτερο χρόνο όμως άρχισα να βλέπω τα πράγματα διαφορετικά.

Η αγάπη μου για την μαγειρική ξεκίνησε το 1989 όταν είχα πάει στο σημερινό Parklane, Meridien τότε, όπου έβλεπα πράγματα παράξενα και πρωτόγνωρα για μένα κι αυτό ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί από το 1989-1994, σε ένα διάστημα 5 χρόνων, από Μάγειρας Γ’ έγινα Sous Chef στο Four Seasons. Τότε μάλιστα είχα λάβει μέρος σε ένα Πανελλήνιο διαγωνισμό στην Ελλάδα για πρώτη φορά και γνώρισα τον σύνδεσμο των σεφ της Ελλάδας. Είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ που τα βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ και από εκείνη την στιγμή γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε αυτόν τον σύνδεσμο στην Κύπρο. Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Κι όμως είμαστε εδώ που είμαστε από εκείνη την μέρα.

Θυμάμαι το 1998 ήμουν στο Βερολίνο που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και είχα ζητήσει από τον διευθυντή να πάω να δω τι είναι αυτοί οι αγώνες. Έβλεπα τα μαγειρικά εκθέματα και τους σεφ που έμοιαζαν σαν θεοί για μένα εκείνη την στιγμή και έλεγα μέσα μου, θα με αξιώσει άραγε ο Θεός να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο; Και το όνειρο πήρε σάρκα και οστά και το 2002 είχαμε την δική μας εθνική ομάδα, πήγαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα κερδίσαμε 2 αργυρά μετάλλια, ενώ το 2008 ήμουν κριτής στους τελικούς αγώνες για τον καλύτερο σεφ του κόσμου.

Πιστεύετε ότι οι νέοι σήμερα έχουν όραμα;

Υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν όρεξη και όραμα. Σήμερα όμως είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και η πρόσβαση στο εξωτερικό είναι πολύ εύκολη. Οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν, φεύγουν στο εξωτερικό για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους και επιστρέφουν στην Κύπρο με άλλο αέρα και εμπειρία. 

Και η κουβέντα μας δεν σταμάτησε εδώ. Είπαμε πολλά περί μαγειρικής, καλού φαγητού και δημιουργίας. Φεύγοντας, ο Πρόεδρος μάς χάρισε το συλλεκτικό πιάτο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για την Εκθεση Γαστρονομίας που ανοίγει σήμερα για το κοινό θα βρεις εδώ