Οι 11 χρυσοί κανόνες του … τραπεζιού!  - Κεντρική Εικόνα

Οι 11 χρυσοί κανόνες του … τραπεζιού!

Τα Χριστούγεννα όλο και κάπου θα σε έχουν καλέσει για φαγητό. Για αυτό σου ετοιμάσαμε ένα 11 συμβουλές για να βγεις ασπροπρόσωπος.

. Είμαστε συνεπείς όταν μας προσκαλούν για φαγητό. Δεν πάμε νωρίτερα ούτε αργούμε περισσότερο από ένα τέταρτο. Αν κάτι συμβεί και πρέπει να καθυστερήσουμε οφείλουμε να τηλεφωνήσουμε. Και φυσικά, δεν ερχόμαστε με κάποιον που δεν έχουν καλέσει, εκτός αν το έχουμε συζητήσει πρώτα με τους οικοδεσπότες.

2. Το λινό διακοσμητικό που στολίζει το πιάτο μας προφανώς είναι, απλώς, μία πετσέτα που την απλώνουμε στα πόδια μας (χωρίς να την τινάξουμε) με την τσάκιση προς τα πάνω. Όταν τελειώσουμε μαζί της την αφήνουμε στα αριστερά του πιάτου χωρίς να την ξαναδιπλώσουμε. Άμα είμαστε γριπιασμένοι ζητάμε χαρτοπετσέτα.

3. Το πιρούνι της σαλάτας είναι αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πολλά δοντάκια και το μικρότερο μέγεθος. Το πιρούνι για το κυρίως πιάτο είναι το πλησιέστερο στο πιάτο μας. Ένας γενικός κανόνας είναι πως χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπίρουνα με τη σειρά που είναι τοποθετημένα. Από έξω προς τα μέσα.

4. Δεν ακουμπάμε τους αγκώνες στο τραπέζι. Όχι από διαστροφή αλλά επειδή μας εμποδίζουν να συζητήσουμε αφού το σώμα μας γέρνει μπροστά και κλείνουμε το οπτικό πεδίο των υπολοίπων. Έχουμε και τα δύο χέρια πάνω στο τραπέζι, ακουμπώντας τους καρπούς μας, και δεν κρεμάμε κανένα από τα δύο από κάτω.

5. Αν θέλουμε να πάμε στην τουαλέτα ζητάμε «συγνώμη» και σηκωνόμαστε χωρίς να δώσουμε εξηγήσεις και λεπτομέρειες για το λόγο που το κάνουμε. Γιατί υπάρχει κι άλλος. Π.χ. να καθαρίσουμε τα δόντια μας -αν υποψιαζόμαστε πως κάτι έχει σφηνωθεί ανάμεσά τους. Δεν χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες μπροστά σε τρίτους.

6. Γεμίζουμε το ποτήρι του κρασιού μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Κρατάμε το ποτήρι από το πόδι, όχι για άλλο λόγο, αλλά για να μη ζεστάνουμε το κρασί με την παλάμη μας.

7. Δεν λέμε, ποτέ: «αυτό δεν πρόκειται να το φάω. Μήπως, το θέλεις εσύ;» και στη συνέχεια να πασάρουμε τα απομεινάρια του πιάτου μας σε κάποιον άλλον.

8. Χρησιμοποιούμε μόνο πιρούνι για τα λαχανικά, τα μακαρόνια, το σουφλέ, το πιλάφι και τις σαλάτες. Όχι και μαχαίρι.

9. Αν μας σερβίρουν σούπα κι υπάρχει δεύτερο πιάτο από κάτω όταν τελειώσουμε αφήνουμε το κουτάλι στο πιάτο της σούπας γυρισμένο προς τα κάτω. Και φυσικά, δεν το γέρνουμε για να πιάσουμε και την τελευταία κουταλιά ούτε τη ρουφάμε δυνατά.

10. Δε σκουπίζουμε το πιάτο μας με το ψωμί, ούτε το βουτάμε στη σαλάτα να παπαριάσει (εννοείται).

11. Δεν τρώμε με τα χέρια παρά μόνο αν πρόκειται για ψωμί, παϊδάκια, πίτσα, σπαράγγια, γαρίδες -σε περίπτωση που δεν ξέρουμε να τις καθαρίσουμε διαφορετικά- και τις πατάτες τηγανητές κι αν υπάρχει χαλαρότητα και νιώθουμε άνετα με τους συνδαιτημόνες.