Γιατί οι γαρίδες γίνονται … ροζ;  - Κεντρική Εικόνα

Γιατί οι γαρίδες γίνονται … ροζ;

Πήγες με χαρά στις Blue Island για να φτιάξεις σήμερα τις γαριδούλες σου. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί όταν οι γαρίδες ψηθούν γίνονται … ροζ;

Φαντάζομαι ότι όλοι σας έχετε δει τις γαρίδες πριν βραστούν ή ψηθούν και θυμάστε ότι έχουν αυτό το γκρι χρώμα. Όπως, επίσης, θα έχετε διαπιστώσει ότι μόλις αρχίσουν να ψήνονται το χρώμα τους αλλάζει τελείως και αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους.

Για να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να σας πούμε μερικά επιστημονικά πράγματα για τις γαρίδες. Όπως αναφέρει η The Huffington Post, οι γαρίδες περιέχουν ένα καροτενοειδές το οποίο ονομάζεται αξανθίνη. Αυτά τα καροτενοειδή δίνουν και στον σολομό το ροζ χρώμα του. Πριν μαγειρευτού οι γαρίδες, η αξανθίνη είναι καλυμμένη με μία πρωτεϊνική αλυσίδα που ονομάζεται κρυστακυανίνη. Με την ζέστη του μαγειρέματος, οι πρωτεϊνικές αυτές αλυσίδες χαλαρώνουν και απελευθερώνουν την αξανθίνη, που δίνει στις γαρίδες το ροζ χρώμα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αστακό.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα φλαμίνγκο είναι ροζ. Το χρώμα τους οφείλεται στα ίδια καροτενοειδή, αφού τα φλαμίνγκο τρώνε γαρίδες και στην διαδικασία της χώνεψης «σπάνε» αυτές οι πρωτεϊνικές αλυσίδες που απελευθερώνουν την αξανθίνη και κατά συνέπεια, το ροζ χρώμα!

Newsfeed