10 μπαχαρικά και βότανα που θα σε κάνουν να τα χάσεις  - Κεντρική Εικόνα

10 μπαχαρικά και βότανα που θα σε κάνουν να τα χάσεις

Μπορούν τα μπαχαρικά και τα βότανα να μας βοηθήσουν να διατηρούμε τη σιλουέτα μας; Η απάντηση είναι «ναι».

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, πυρίτιο, σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο και Β-καροτένιο. Εκτός από ένα εξαιρετικό «γιατροσόφι» που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για να ανακουφίσει από διάφορα γαστρεντερολογικά συμπτώματα (όπως πόνους στην κοιλιά, ναυτία κ.ά.), δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και επιταχύνει τον μεταβολισμό. Προσθέστε το άφοβα στα φαγητά, τις σαλάτες ή πιείτε το ως χαλαρωτικό ρόφημα.

 

Μαύρο πιπέρι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, άρα ιδανικός σύμμαχος ενάντια στις λοιμώξεις. Αποτοξινώνει επίσης τον οργανισμό, αφού είναι διουρητικό, αλλά προκαλεί και Μελέτες δείχνουν σήμερα ότι η πιπερίνη που υπάρχει στο πιπέρι, έχει και την ικανότητα να «παρεμποδίζει» τη δημιουργία λιποκυττάρων, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της περιφέρειας, του κοιλιακού λίπους και των επιπέδων χοληστερόλης.

Κανέλα

Δεν είναι μόνο το υπέροχο, ζεστό άρωμά της. Η κανέλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό μπαχαρικό, που επιπλέον παρουσιάζει και λιποδιαλυτική δράση, καθώς βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα προλαμβάνοντας έτσι την υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Η κανέλα λοιπόν βοηθάει στην καύση τοπικού λίπους και κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.

Πιπέρι Καγιέν

Οφείλει τη γεύση του στην καψαϊκίνη, συστατικό που αποδείχθηκε πως μειώνει το λίπος της κοιλιάς, κόβει την όρεξη και ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος. Άνθρωποι που τρώνε πικάντικα φαγητά, μπορεί να καταναλώνουν έως και 200 θερμίδες λιγότερες στα επόμενα γεύματά τους από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου καυτερά.  

 

Σινάπι  (Σιναπόσπορος)

Οι σπόροι της μουστάρδας είναι πλούσιοι με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη κ.α.), ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού με συνεπακόλουθο την απώλεια βάρους. 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα (μόλις 5 θερμίδες) μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μέχρι και 25% για αρκετές ώρες μετά το φαγητό.

Κουρκουμάς
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και 4.000 χρόνια. Αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, αντιοξειδωτικού που προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, ανακουφίζει από διάφορες στομαχικές ενοχλήσεις (δυσπεψία) και συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η ουσία «κουρκουμίνη» που δίνει στο πικάντικο αυτό μπαχαρικό το «χρυσαφί» του χρώμα, προάγει το μεταβολισμό των λιπών μειώνοντας έτσι το ποσοστό αποθήκευσης λίπους στα ηπατικά κύτταρα. 

Γαρίφαλο

Το άρωμά του συναρπαστικό - ανταγωνίζεται αυτό της κανέλας - και η γεύση του ξεχωριστά έντονη. To αιθέριο έλαιο που περιέχει, η ευγενόλη, ανακουφίζει από το αίσθημα τυμπανισμού, τη δυσπεψία και τη ναυτία. Το γαρίφαλο επίσης βοηθάει στην απώλεια βάρους επιταχύνοντας τον μεταβολικό ρυθμό και ενισχύοντας την ικανότητα του οργανισμού να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Μέντα και Δυόσμος

Το άρωμά τους «ξυπνάει» τα πάντα εκτός από την όρεξη. Μελέτες έδειξαν ότι η μυρωδιά των δυο αυτών αρωματικών φυτών μπορεί να μας κάνει να μην πεινάμε.  Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της μέντας στο πεπτικό σύστημα, καθώς ανακουφίζει από ναυτίες και άλλες στομαχικές ενοχλήσεις. Επίσης αποτοξινώνει τον οργανισμό και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, το οποίο συχνά μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση «συναισθηματικού» φαγητού. Ο δυόσμος, που ανήκει στην ίδια οικογένεια, επίσης προάγει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού, έχει χωνευτική δράση, είναι διουρητικός και βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους.

Ρίγανη

Η ρίγανη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό. Συμβάλλει αποτελεσματικά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού, ενώ αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεση και αποτρέποντάς μας από τα τσιμπολογήματα της «παρηγοριάς», καθώς αύξηση της σεροτονίνης σημαίνει, εκτός από καλή διάθεση, και μειωμένη όρεξη γενικότερα.