Γιατί πρέπει να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο το καλοκαίρι - Κεντρική Εικόνα

Γιατί πρέπει να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο το καλοκαίρι

Το Άλφα και το Ωμέγα ενός υγιούς οργανισμού είναι η σωστή ενυδάτωση του. Η αξία του νερού είναι ανεκτίμητη, καθώς συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος.

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή του χρόνου, κατά την οποία δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στο να τρώμε υγιεινά, αλλά και στο να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες μας σε υγρά. Τις περισσότερες φορές, λανθασμένα περιμένουμε να διψάσουμε για να καταναλώσουμε νερό. Ωστόσο, η δίψα δεν αποτελεί ένα απλό αίσθημα, άλλα είναι μια ένδειξη ότι ο οργανισμός μας βρίσκεται ήδη σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ενυδάτωσης του.

Η αφυδάτωση οδηγεί στην εμφάνιση ποικίλων δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα, έλλειψη συγκέντρωσης. Ένας εύκολος δείκτης εκτίμησης της ενυδάτωσής μας είναι και το χρώμα των ούρων μας. Συγκεκριμένα, το σκουρο χρώμα δηλώνει αφυδάτωση, ενώ τα αραιά και διαυγή ούρα, δηλώνουν καλή ενυδάτωση. 

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές ώστε να παραμένουμε σωστά ενυδατωμένοι;

  • Το βασικότερο συστατικό ενυδάτωσης μας είναι αναμφίβολα το νερό. Κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η κατανάλωση 8-10 ποτηριών την ημέρα.  Είναι σημαντικό να έχουμε μαζί μας πάντα ένα μπουκαλάκι νερό, ειδικά εάν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους και εκτεθειμένοι στον ήλιο. Μπορούμε να δώσουμε μια ευχάριστη γεύση στο νερό μας προσθέτοντας κομμένο αγγουράκι, λεμόνι, δυόσμο, μέντα ή άλλα φρούτα.
  • Αν δυσκολεύεσαι να πιεις 8-10 ποτήρια νερό την μέρα, η κατανάλωση τσαγιού ή χυμού συνεισφέρει επίσης στην κατανάλωση υγρών.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά πέραν από το θρεπτικό περιεχόμενό τους, είναι πλούσιες πηγές νερού. Προσπάθησε να καταναλώσεις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, είτε φρέσκα, είτε σαν χυμό, είτε σαν smoothie. Φρούτα και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας νερού είναι το αγγουράκι, το μαρούλι, την ντομάτα, τα κολοκυθάκια, τις πράσινες πιπεριές, το καρπούζι, το πεπόνι κλπ.
  • Είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγεται η απώλεια υγρών από τον οργανισμό μας. Τα αλκοολούχα ποτά, αν και είναι υγρά, εντούτοις αφυδατώνουν τον οργανισμό μας, για αυτό και η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται ή/ και να συνοδεύεται από κατανάλωση νερού.

Φρόντισε, λοιπόν, για τη σωστή σου ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θυμήσου πως πρέπει να προσλαμβάνουμε υγρά, δίνοντας έμφαση στο νερό ακόμη και αν δεν νιώθουμε διψασμένοι. H επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική, προτού χτυπήσει το «καμπανάκι» της δίψας μας.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (RD)
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA