5 λόγοι για να εντάξεις τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σου - Κεντρική Εικόνα

5 λόγοι για να εντάξεις τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σου

Σοκολάτα και απώλεια βάρους πάνε μαζί; Ε ναι! Γιατί όχι; Η σοκολάτα φυσικά μπορεί να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας: γάλακτος, λευκή και μαύρη, όπου η κάθε μία έχει τις δικές τις ιδιότητες. Η γάλακτος και η λευκή είναι πιο γλυκές και περιέχουν περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Αντίθετα η μαύρη σοκολάτα είναι πικρή, με πιό σκούρο χρώμα και έχει τεράστια θρεπτική αξία .

Η μαύρη σοκολάτα είναι φτιαγμένη από κακάο το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή,  και τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά όπως μεταλλικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Αναλυτικότερα η μαύρη σοκολάτα:

  • Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγεικών παθήσεων. Το κακάο καθώς και ορισμένες από τις ενώσεις της μαύρης σοκολάτας, ειδικά οι φλαβανόλες, μπορούν να μειώσουν  την υψηλή αρτηριακή πίεση και την LDL-χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL-χοληστερόλη .
  • Μπορεί να βελτιώσει την γνωστική λειτουργία. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής, χάρη στην περιεκτικοτητά της σε αντιοξειδωτικά.
  • Προστατεύει από ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Το σίγουρο είναι ότι η μαύρη σοκολάτα είναι και θρεπτική και νόστιμη! Παρόλα αυτά, και η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές θερμίδες έτσι, δεν πρέπει να ξεπερνάμε την ποσότητα των 20-30 γραμμαρίων ημερησίως. Είναι προτιμότερο πάντα να επιλέγουμε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70%  σε κακάο.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου  RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA