6 συμβουλές για τις γιορτές των Χριστουγέννων - Κεντρική Εικόνα

6 συμβουλές για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Πολλοί αγχώνονται για το πώς θα καταφέρουν να τηρήσουν το πρόγραμμα διατροφής τους και να μην βάλουν βάρος τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, οι οποίες στις πλείστες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εντυπωσιακά φαγητά και γλυκά.  Ακολουθώντας τις πιο κάτω έξι συμβουλές, μπορούμε να προσέξουμε χωρίς να νιώσουμε ότι στερούμαστε από τη χαρά της μεγάλης αυτής γιορτής.

1. Ακολουθήστε κανονικά το πρόγραμμα της ημέρας, χωρίς να παραλείψετε το πρόγευμα και τα ενδιάμεσα γεύματα

Μην παραλείπετε γεύματα αφού με το να αφαιρέσετε γεύματα, επειδή θα έχετε κάποιο τραπέζι, θα σας προκαλέσει περισσότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι πολύ πιθανόν να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού στο γιορτινό τραπέζι.

2. Φάτε ένα πιο ελαφρύ γεύμα μεσημέρι ή βράδυ ανάλογα με το πότε θα έχετε το τραπέζι σας.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα σάντουιτς με πρωτεΐνη και λαχανικά, ή μια σαλάτα που να συνοδεύεται πάλι από πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, τόνο, αυγά, φέτα ή μια σούπα λαχανικών ή αυγολέμονο με λίγο στήθος κοτόπουλου ή τραχανά με μικρή ποσότητα χαλούμι.

3. Γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά, είτε ωμές σαλάτες (που συνήθως υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές) είτε ψημένα λαχανικά είτε και όλα μαζί.

Με αυτό τον τρόπο περισσεύει μόνο το μισό πιάτο για να τοποθετήσετε τα υπόλοιπα φαγητά και οι πολλές φυτικές ίνες που προσφέρουν τα λαχανικά θα σας δώσουν το αίσθημα ότι χορτάσατε πιο γρήγορα.

4. Επιλέξτε τις ημέρες που δεν θα έχετε κάποιο τραπέζι να φάτε πιο ελαφριά φαγητά.

Συνήθως στο γιορτινό τραπέζι υπάρχει αρκετό κόκκινο κρέας και φαγητά με σάλτσες και αυξημένα λιπαρά, και για τον λόγο αυτό τις υπόλοιπες μέρες προσέξτε να μην παραλείπετε τα όσπρια, το ψάρι και το άσπρο κρέας.

5. Με μέτρο τα γλυκά!

Φυσικά και θα φάτε επιδόρπιο τις ημέρες που είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, δεν αφαιρούμε κάτι εντελώς από τη διατροφή μας.  Απλώς ισχύει το ίδιο όπως και με τα φαγητά.  Τις ημέρες που δεν θα έχετε κάποιο τραπέζι, επιλέξτε τα φρέσκια ή παστά φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη.  Αν πάλι έχετε διάφορα Χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σπίτι και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, απλά πάρτε ένα μικρό κομματάκι καθημερινά, παρά να φάτε πολύ μεγάλες ποσότητες σε μια ημέρα.

6. Φροντίστε να περάσετε καλά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς να «φορτώνεστε» τύψεις σε περίπτωση που φάτε κάτι παραπάνω!

Το πιο σημαντικό το άφησα στο τέλος!  Είναι αναμενόμενο αυτές τις ημέρες, λόγω της γιορτινής ατμόσφαιρας να νιώθουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε λίγο από το καθημερινό μας πρόγραμμα και μάλιστα αυτό επιβάλλεται!

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους καλά Χριστούγεννα, με υγεία πάνω από όλα και να έχουμε μια αισιόδοξη νέα χρονιά!!

 

Λουκία Μουρουζίδη, RD, MSc, BSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη, 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

www.loukiamourouzidi.com

99910032

Newsfeed