Ειρήνη ασχολείται με το «καθαρό φαγητό» μια φιλοσοφία φαγητού, μια στάση ζωής που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Κύπρο. Το Cooking τη συνάντησε και έμαθε όλα όσα θα ήθελες και εσύ να την ρωτήσεις.
Ειρήνη πως σου ήρθε να ασχοληθείς με τη φιλοσοφία του clean eating;
Μπορώ να σας πω ότι έγινε κατά λάθος. Πλησίαζα τα 40 και αισθανόμουν ότι ήθελα να κάνω μια γενική αλλαγή στη ζωή μου. Να ζήσω μια πιο «ουσιαστική» και αυθεντική ζωή. Δεν ήξερα πώς ακριβώς και από πού θα άρχιζε αυτή η αλλαγή, ήξερα όμως ότι ήμουν έτοιμη να την κάνω. Έμπνευση τελικά ήταν η πιο στενή μου φίλη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει τη δική της στροφή και πορεία προς μια πιο υγιεινή ζωή, και έβρισκα ότι μου έλεγε τόσο ενδιαφέρον που ήθελα και εγώ να μπω στην διαδικασία έστω να δοκιμάσω. Έτσι ξεκίνησα μια Καθαρά Δευτέρα, συμβολική ημέρα και ιδανική αφού για 40 ημέρες τουλάχιστο, λόγω νηστείας δεν θα δυσκολευόμουν αφού πολύς κόσμος νηστεύει εκείνη την περίοδο. «Όλο κάτι θα έβρισκα να φάω και θα είχα και συμπαράσταση» σκέφτηκα και κανένας δεν θα ήξερε ότι στόχος μου θα ήταν μια μόνιμη 'νηστεία'. Και αν δεν άντεχα, κανείς δεν θα ήξερε ότι ‘απέτυχα’. Πολύ βολικό! Άντεξα όμως και αισθανόμουν υπέροχα! Άρχισα να αντιλαμβάνομαι πιο πολύ τη γενικότερη τάση που επικρατεί στο εξωτερικό ενάντια στα επεξεργασμένα προϊόντα και την επιστροφή πίσω σε εποχές που χρησιμοποιούσαμε προϊόντα στην αρχική τους φυσική μορφή, χωρίς να έχουν περάσει από την αλυσίδα της βιομηχανίας τροφίμων. Μου κίνησε την περιέργεια και ξεκίνησα τη μελέτη και τη δική μου ‘κάθαρση’.
Πιστεύεις ότι η Κύπρος της κρεατοφαγίας αλλάζει πορεία όσον αφορά στο φαγητό;
Βεβαίως. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Παρατηρώ ότι, τόσο στο δικό μου στενό οικογενειακό περιβάλλον όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, οι Κύπριοι άρχισαν να περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και να επιστρέφουν στην παραδοσιακή κουζίνα όπου κυριαρχούν τα όσπρια, οι σαλάτες, τα φρέσκα χόρτα. Το γεγονός ότι τα συνδυάζουν και με ένα ‘σουβλάκι στην πίττα’ κάπου κάπου, είναι και αυτό υγειές αν αισθάνεσαι ότι έχεις ανάγκη το κρέας. Οι χορτοφάγοι και αυτοί που τρώνε μόνο ψάρι (pescetarian) , όπως και εγώ, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και αυτό είναι ευχάριστο γιατί διαπιστώνω ότι δεν είναι απλά μια απόφαση να αφαιρέσουμε το κρέας απ την ζωή μας αλλά ότι έχουμε επίγνωση πια της επεξεργασίας που υφίστανται τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Αυτό δεν ισχύει μόνο με το κρέας, αλλά και με τα γαλακτοκομικά, όπου βλέπουμε μια τάση των Κυπρίων τα τελευταία χρόνια να αποφεύγουν γάλατα ζωικής προέλευσης και να προτιμούν γάλα αμυγδάλου και καρύδας, και αλλά προϊόντα που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε, όπως το σιτάρι και τη ζάχαρη.
Τι συμβουλές μπορείς να μου δώσεις για να αλλάξω την φιλοσοφία μου;
Σαν άτομο όχι ιδιαίτερα πειθαρχημένο όσον αφορά τη διατροφή και άτομο που αγαπώ τον κυπριακό μεζέ και το φαγητό γενικότερα, ξεκίνησα δειλά-δειλά αφαιρώντας ή αντικαθιστώντας πράγματα από τη διατροφή μου. Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο με την πλούσια κυπριακή κουζίνα. Έχουμε τόσες γευστικές επιλογές. Ξεκίνησα βέβαια με το κρέας (εκτός από το ψάρι), μετά αφαίρεσα γαλακτοκομικά και ακλούθησαν οι λεγόμενες «άσπρες τροφές», όπως είναι το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη. Το ίδιο έκανα και με τα καλλυντικά μου, και τα υλικά καθαρισμού που είχα συνηθίσει να χρησιμοποιώ στο σπίτι. Τα αντικαθιστούσα σταδιακά με πιο ‘καθαρά’ προϊόντα, με λιγότερα χημικά. Φυσικά φρόντισα να το κάνω μόνο μέχρι έχει που αισθανόμουν εγώ άνετα και χωρίς να επηρεάζεται το φιλικό και οικογενειακό μου περιβάλλον και την κοινωνική μου ζωή. Σε περιπτώσεις που δεν έχω επιλογή, θα φάω το κομμάτι της πίτσας ή το γλυκά που προσφέρεται σε φιλικό τραπέζι! Αν είναι να θυσιάσεις την κοινωνική σου ζωή, δεν αξίζει! Δεν πρέπει να αισθάνεσαι ξαφνικά εξωγήινος αλλά ούτε και ότι πρέπει να επιβάλεις στο περιβάλλον σου το νέο τρόπο ζωής που έχεις αποφασίσει να ‘δοκιμάσεις’. Σημαντικό είναι να μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να δικαιολογηθείς σε οποιονδήποτε για αυτή την αλλαγή που έχεις επιλέξει να κάνεις, γιατί η ποιότητα της δικής σου ζωής αφορά μόνο εσένα. Είναι πιστεύω μια ‘διαδρομή’ που πρέπει να βιώσει κανείς μόνος του, και μέχρι εκεί που αισθάνεται ότι δεν πιέζεται. Έτσι εμπνεύστηκα και το όνομα της ιστοσελίδα. Preferably (κατά προτίμηση) Pure (αγνό). Η ζωή είναι δύσκολη ως έχει, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε και από μόνοι μας επιπλέον καταπίεση. Η κάθε μικρή αλλαγή θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο βήμα.
Διαθέτεις ένα blog το οποίο δίνει συνταγές αλλά και συμβουλές σε όσους θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής. Μίλησέ μας για αυτό σου το εγχείρημα…
Το Preferably Pure, είναι μια δημιουργική πλατφόρμα (blog), εμπνευσμένη από την προσωπική μου εμπειρία, και το επιθυμία μου να βοηθήσω, έστω και ελάχιστα, τον αναγνώστη με πληροφορίες σχετικά με την νέα τάση προς την «Καθαρή Διατροφή», και τα βιολογικά προϊόντα γενικότερα, πράγμα που με δυσκόλεψε όταν ξεκίνησα το νέο μου τρόπο ζωής. Η γενική φιλοσοφία του Preferably Pure είναι να βοηθήσει αυτούς που ζουν ή βρίσκονται στην Κύπρο, και έχουν αποφασίσει, με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές, να αλλάξουν την καθημερινότητα τους, κάνοντας στροφή σε προϊόντα βιολογικά και τροφές που έχουν υποστεί ελάχιστη ή και μηδενική επεξεργασία, και δεν γνωρίζουν από που να αρχίσουν. Αυτό γίνεται μέσα από μικρές συμβουλές και μυστικά που ανακαλύπτω μέσα από την δική μου πορεία που συνεχίζεται και σήμερα. Μαθαίνω κάτι καινούργιο καθημερινά και στόχος είναι να το μεταφέρω στον αναγνώστη.
Προσπάθεια είναι να παρουσιάζονται τόσο στην ιστοσελίδα του Preferably Pure, όσο και στις σελίδες Facebook, Instagram, Twitter και Pinterest ότι έχει σχέση με προϊόντα που εντοπίζω στην αγορά και τα σημεία από τα οποία μπορεί να τα προμηθευτεί ο αναγνώστης. Ο αναγνώστης μπορεί, επίσης, μέσα από την ιστοσελίδα να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, τη βιομηχανία τροφίμων και σχετικά με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο και έχουν σχέση με το θέμα της υγιεινής και βιολογικής διατροφής.
Στο preferablypure.com περιλαμβάνεται κατηγορία με συνταγές υγιεινής διατροφής για χορτοφάγους, για αυστηρά χορτοφάγους- βίγκανς, φυτοφάγους και άτομα που αποφεύγουν την κατανάλωση γλουτένης και επεξεργασμένης ζάχαρης, ή ακολουθούν την Καθαρή Διατροφή (Clean Eating). Η ιστοσελίδα προσφέρει, ακόμη, εισηγήσεις και προτάσεις για προϊόντα περιποίησης σώματος και προσώπου που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου χημικά συστατικά.
Στην κατηγορία, EATING OUT, προτείνονται διάφορα εστιατόρια του νησιού, τα οποία προσφέρουν ποικιλία επιλογών για χορτοφάγους και βίγκανς, όπως επίσης και αρκετές γνήσιες παραδοσιακές κυπριακές συνταγές.
Το Δεκέμβριο θα τεθεί σε λειτουργιά και το Shop Locator, όπου θα μπορεί ο αναγνώστης να καταχωρήσει την διεύθυνση και θα του εμφανίσει το πλησιέστερο κατάστημα με Βιολογικά Προϊόντα μαζί με οδικό χάρτη.
Ποιος σεφ σε βοηθάει με τις συνταγές και πως αποφασίσατε να πορευθείτε από κοινού;
Πρόσφατα έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με διάφορους food bloggers, εστιάτορες, και γενικά άτομα που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή στην Κύπρο οι οποίοι θα μας παραχωρούν δικές τους συνταγές που εμπίπτουν στη φιλοσοφία του Preferably Pure, αλλά ο Φοίβος υπήρξε από την αρχή το άτομο με το οποίο είχα μεγάλη επιθυμία να συνεργαστώ λόγω της εμπειρίας του στο χώρο. Έτσι, από την αρχή υπάρχει αυτή η μόνιμη συνεργασία η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Ο Φοίβος σπούδασε στο Culinary Institute of America (C.I.A.) και εργάζεται ως επαγγελματίας σεφ από το 1995. Εργάστηκε στο The Four Seasons Hotel και στο Τhe Yale Club, στην Νέα Υόρκη και το 2001 επέστρεψε στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Φοίβος έχει κληρονομήσει το ταλέντο του από τον πολύ γνωστό μάγειρα του Dome Hotel στην Κερύνεια, Μάστρε Γιώρκο, ο οποίος ήταν παππούς του.
https://www.facebook.com/PreferablyPure/
http://www.imgrum.net/user/preferablypure/1958108254
https://twitter.com/preferablypure
http://preferablypure.com/index.php/2015/06/30/the-clean-cooking-club/