Σπάνια θα βρεις άνθρωπο να δηλώσει πως δεν του αρέσει η πίτσα. Πρόκειται για ένα απ’ τα πιο αγαπητά, γρήγορα γεύματα το οποίο μπορεί κάποιος να φτιάξει με ευκολία και στο σπίτι. Μικρά μυστικά για το έδεσμα του οποίου η πατρότητα έχει τις ρίζες της, όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί τουλάχιστον, στην Νάπολη του 16ου αιώνα.
1. Η ζύμη δεν θέλει ιδιαίτερο παίδεμα. Να έχεις υπόψη πως, ειδικά όταν στρώνεις την πίτσα σου στο ταψί, όσο πιο σύντομα το κάνεις, τόσο το καλύτερο. Σε άλλη περίπτωση η ζύμη χάνει τον αέρα της και η πίτσα την αφράτη αίσθηση που της προσδίδει η μαγιά.
2. Κάν’ το όπως οι αμερικάνοι κι αντί ν’ αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμό μέρος, βάλε την στο ψυγείο, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για μία μέρα. Ακολούθως άσε την να πάρει θερμοκρασία δωματίου κι άπλωσέ την στο ταψί σου. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλεις την ελαφρώς ξινή γεύση που σε άλλη περίπτωση της δίνει το αλεύρι.
3. Παρόλο που πρόκειται για ένα αλμυρό γεύμα, αν προσθέσεις λίγη ζάχαρη στην πίτσα σου θα παρατηρήσεις πως θα γίνει πιο τραγανή κι επιπλέον θα πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
4. Στην διαδικασία του ζυμώματος καλό είναι να λαδώσεις ελαφρώς τα δάχτυλά σου. Η διαφορά όταν ανοίξεις το ζυμάρι σου θα είναι αισθητή.
5. Το ιδανικό αλεύρι για να φτιάξεις την πίτσα σου είναι το μαλακό 00. Στην Ιταλία το εν λόγω αλεύρι χρησιμοποιείται ευρέως παρόλα αυτά πολλοί είναι οι σεφ που επιλέγουν αλεύρι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη, πιο σκληρό δηλαδή.
6. Ιδανικά τυριά για τις πίτσες είναι τα μοτσαρέλα, προβολόνε ή σκληρά τυριά όπως η παρμεζάνα. Αυτά λιώνουν ομοιόμορφα και δίνουν ιδιαίτερη γεύση στην πίτσα μας. Να θυμάσαι πως είναι προτιμότερο να κόβεις τα τυριά σε μικρές φέτες έτσι ώστε να μην καίγονται στην επιφάνεια.
Δες συνταγές για πίτσα Χαβάη, πίτσα με ντομάτα και μοτσαρέλα και πίτσα με ελιές, ντοματίνια και κρεμμύδια στην σελίδα του Sigmalive Cooking.