Τα νέα superfoods  - Κεντρική Εικόνα

Τα νέα superfoods

Και εσύ είσαι φαν του κινόα γιατί η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χοληστερόλη, το μετατρέπει σε πηγή πρωτεΐνης.

Τώρα όμως, θα σου συστήσουμε και άλλα superfoods, που θα σε γεμίσουν γεύση και υγεία.

Αμάραντος

Όπως και το κινόα, ο αμάραντος είναι σπόρος και είναι υψηλός σε φυτικές ίνες με άφθονα θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (246g) περιέχει 9g πρωτεΐνης αλλά και βιταμίνες και μέταλλα. Με υψηλή αντιοξειδωτική ιδιότητα, βοηθά στον περιορισμό της αρθρίτιδας, βοηθά επίσης, στην εξάλειψη της κακής χοληστερόλης.

Οδηγίες χρήσης: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πηκτικό για σούπες αλλά και στην θέση του αλευριού. Επίσης, μπορείτε να σιγοβράσετε ½ φλιτζάνι αμάραντου με 1½ φλιτζάνια νερό ή γάλα και από πάνω προσθέτουμε φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Kamut (Khorasan wheat)

Καμούτ ουσιαστικά είναι το εμπορικό όνομα του σιταριού που ονομάζεται Χορασάν, το οποίο φημολογείται ότι θα εξαφανιστεί. O σίτος kamut περιέχει λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι.

Αυτός ο σπόρος είναι γεμάτος με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για την καλύτερη υγεία. Ένα φλιτζάνι ή 172 γρ του kamut περιέχει 11g πρωτεΐνης. Επιπλέον, περιέχει 55 μικρογραμμάρια σελήνιο,

Πώς να χρησιμοποιήσετε: Αντικαθιστά το πλιγούρι ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες αλλά και στις σούπες.

Spelt

Το spelt (Triticum spelta) είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στην ιστορία. Έχει υψηλή συγκέντρωση  πρωτεΐνης (ένα φλιτζάνι ή 194 g μαγειρεμένου θα σας δώσει 11g πρωτεΐνης). Το Spelt είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου και χαλκού, που βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, και νιασίνη, η οποία είναι σημαντική στη ρύθμιση των ορμονών.

Οδηγίες χρήσης: Χρησιμοποιούμε το spelt όπως το αλεύρι. Επίσης, το μαγειρεύουμε όπως ένα ριζότο.

Teff

Το Teff είναι μικροσκοπικοί κόκκοι γεμάτοι ενέργεια. Περιέχει 8 απαραίτητα αμινοξέα και είναι πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και για τους αθλητές που χρειάζονται μια ώθηση στην αποκατάσταση των μυών. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ιδανικό για κατανάλωση από διαβητικούς και δεν περιέχει γλουτένη. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να τρώνε teff μια που ένα φλιτζάνι teff περιέχει τη μισή ποσότητα του ασβεστίου που βρίσκεται σε 1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι.

Οδηγίες χρήσης: Μπορείς να το βράσεις να το ψήσεις και να κάνεις σχεδόν τα πάντα με αυτό. Αυξάνεις την πηκτικότητα σε σούπες και μαγειρευτά ενώ μπορείς να το προσθέσεις σε μπιφτέκια χορτοφαγικό.

Sorghum

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Sorghum χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή παρόλο που είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας. Αλλά αυτός ο σπόρος, που καλλιεργείται στη Νότια Ασία, την Αφρική και την Κεντρική Αμερική, περιέχει 22 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι (192 γραμμάρια). Επιπλέον, μια μερίδα μαγειρεμένο Sorghum παρέχει 47% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ακόμα και από τα μούρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιορίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και προστατεύει από τον διαβήτη.

Οδηγίες χρήσης: Ακριβώς όπως και τα άλλα δημητριακά, σε σαλάτες ή ως αντικατάσταση του κουσκούς. Αν το αλέσεις μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως το αλεύρι. Ακόμα, μπορείς να το φας όπως το popcorn!