Σούπα: Ένα θαύμα στο πιάτο σου - Κεντρική Εικόνα

Σούπα: Ένα θαύμα στο πιάτο σου

Η σούπα είναι ένα πιάτο που ταιριάζει σε κάθε εποχή αποτελεί το πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο δείπνο ή μπορεί από μόνη της να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Η σούπα είναι ένα φαγητό που συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας διαβάζουμε στο thecookbook.gr. Οι περισσότερες σούπες είναι εύπεπτες γιατί τα υλικά τους δεν επιβαρύνουν το στομάχι. Κατά τη διαδικασία του βρασμού διασπάται μέρος των συστατικών των λαχανικών τους με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα. Επειδή το βασικό συστατικό μιας σούπας είναι το νερό, συμβάλλει και στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά την καλή λειτουργία του εντέρου.

Τέλος, η κατανάλωση σούπας στην αρχή του γεύματος, προετοιμάζει το στομάχι για τη συνέχεια, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού.

 

Οι αγαπημένες σούπες

Αρχικά είναι προτιμότερο να αρχίζουμε το μαγείρεμα βάζοντας τα υλικά της σούπας σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Στην Κύπρο οι πιο γνωστές είναι ο τραχανάς και η κοτόσουπα αβγολέμονο. Βέβαια δεν λέμε όχι στον πατσά, στην ψαρόσουπα και στην μαγειρίτσα! Αντίστοιχα διάσημες και νόστιμες σούπες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, είναι η ιταλική μινεστρόνε (με ψιλοκομμένα λαχανικά και κάποιο ζυμαρικό), η μπουγιαμπέσα, (διάσημη ψαρόσουπα από τη Μασσαλία με πάνω από 18 υλικά), η ρωσική μπορς με παντζάρι, τη μεξικάνικη αλμποδίγας (μια σούπα με κεφτεδάκια και πιπεριές).

Επίσης γνωστή είναι η γαλλική κρεμμυδόσουπα, (μπορείς να βρεις τη συνταγή στο cooking) που σερβίρεται με φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένο gruyere, η ουγγρική κρεατόσουπα γκούλας, η μαροκινή χαρίρα με αρνάκι, ρεβίθια και μπαχαρικά, και η ιαπωνική μίσο, που είναι για πολλούς η πεμπτουσία της γεύσης! Αλλά και η κρύα γκασπάτσο με ώριμες ντομάτες και η 'λευκή γκασπάτσο' που γίνεται με ψίχα ψωμιού, αμύγδαλα και κρασί είναι πολύ δημοφιλείς.