8 tips υψηλής διατροφικής αξίας  - Κεντρική Εικόνα

8 tips υψηλής διατροφικής αξίας

Ο σεφ Κώστας Τσίγκας του εστιατορίου Pere Ubu μας μεταφέρει τη γνώση του πάνω στη διατροφή φανερά επηρεασμένος από τον γκουρού υγιεινής διατροφής τον Michael Pollan.

1. Τήρησε τη λογική του μέτρου και της ισορροπίας στις διατροφικές σου συνήθειες: «Κατανάλωνε ελεγχόμενες ποσότητες τροφής, με επιλογές κυρίως από τον φυτικό κόσμο, αλλά όχι μόνο από αυτόν».

2. Ακολούθησε την «αρχή αγνότητας» του Michael Pollan: «Ποτέ μην τρως κάτι το οποίο δεν θα σάπιζε μέσα σε λίγες ημέρες».

3. Δεν υπάρχουν δίαιτες και διατροφικές προσεγγίσεις γενικής χρήσης. Ψάξε τι είδους διατροφή χρειάζεται ο οργανισμός σου, ποιες είναι οι ανάγκες σου και διαμόρφωσε το διαιτολόγιό σου ανάλογα.

4. Δείξε εμπιστοσύνη σε συνταγές και προσεγγίσεις της παραδοσιακής μαγειρικής, όπως αυτές λειτουργούσαν στην πράξη και όχι όπως πιθανώς έχουν μεταλλαχθεί στις μέρες μας.

5. Χρησιμοποίησε σπόρους super foods ως συμπληρωματικά στοιχεία στο διαιτολόγιό σου σε πιάτα που στηρίζονται κατά βάση στα λαχανικά και σε ελεγχόμενη συμμετοχή του κρέατος.

6. Εκμεταλλεύσου τα διατροφικά διαμαντάκια, π.χ. τα αυγά, που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και έχουν ελάχιστο λίπος. Παλιά είχαν ενοχοποιηθεί για υψηλή χοληστερίνη, όμως τώρα έχει γίνει σαφές ότι είναι μία από τις λίγες τροφές που μπορεί να σου δώσει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη και μόνο 72 θερμίδες.

7. Επίλεξε καλές πηγές λιπαρών, όπως το αβοκάντο, το οποίο, πέρα από τις διατροφικές του ιδιότητες, είναι η ιδανική γευστική βάση για τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου στο οποίο συμμετέχει, αφού λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, αναδεικνύοντας τα γευστικά στοιχεία μιας συνταγής.

8.  Αναζήτησε πρώτες ύλες με πραγματικά υγιεινά χαρακτηριστικά.

 

Πηγή Lifo.gr