Λέμε ναι στα κατεψυγμένα ψάρια - Κεντρική Εικόνα

Λέμε ναι στα κατεψυγμένα ψάρια

Τα ψάρια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για μία σωστή και υγιεινή διατροφή. Εκτός από το πόσο γευστικά είναι, μας προσφέρουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Παρόλα αυτά η κατανάλωση των φρέσκων ψαριών επηρεάζεται από το ύψος των τιμών. Επίσης ο καταναλωτής σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει το πραγματικά φρέσκο ψάρι από το κατεψυγμένο για αυτό και είναι δύσπιστος όσον αφορά την ποιότητα του. Εξάλλου το ψάρι έχει μία ιδιαιτερότητα στο καθάρισμα και στο μαγείρεμα του, κάτι το οποίο οδηγεί, τις νέες ειδικά οικοκυρές, να το αποφεύγουν.

Η κατανάλωση του ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα όμως, είναι απαραίτητη για την σωστή διατροφή μας. Ακόμη και αν είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε και να βρούμε φρέσκα ψάρια στην αγορά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε τρεφόμαστε με αυτά.

Tα κατεψυγμένα ψάρια, λοιπόν όταν και εφόσον πληρούνται όλες οι προδιαγραφές κατάψυξης και συντήρησης, αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Το γεγονός ότι τα κατεψυγμένα ψάρια είναι πολύ καλής ποιότητας προϊόντα επιβεβαιώνουν και πολλές επιστημονικές μελέτες. Όταν καταψύχονται την στιγμή που είναι φρέσκα διατηρούν όλη την θρεπτική τους αξία. Τα βασικά συστατικά των ψαρικών δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από την κατάψυξη, αντιθέτως με αυτήν την διαδικασία προστατεύονται όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα που εμπεριέχονται σε αυτά. Τα ω3 λιπαρά πιθανόν να επηρεαστούν από τον αέρα των υψηλών θερμοκρασιών, όμως η επικάλυψη με πάγο στα κατεψυγμένα απομονώνει το αλίευμα ενώ η κατάψυξη τα διατηρεί σε χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό και δεν υπάρχει καμία αλλοίωση στα καλά ω3 λιπαρά τους.

Τα κατεψυγμένα ψάρια μας λύνουν τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί κανείς να τα μαγειρέψει όποτε θελήσει χωρίς να χρειαστεί πολύ χρόνο, κάτι το οποίο τα κάνει πολύ πιο εύκολα στην κατανάλωση τους σε σχέση με τα φρέσκα. Επίσης υπάρχει μια τεράστια γκάμα κατεψυγμένων ψαριών σε κάθε υπεραγορά, και αυτό είναι κάτι που δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει πολλές διαφορετικές επιλογές. Και τέλος, όπως αναφέρουν και οι έρευνες, σε καμία περίπτωση δεν υποβιβάζεται η ποιότητα και οι θρεπτικές αξίες που περιλαμβάνονται στα φρέσκα ψάρια.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η επιλογή κατεψυγμένων ψαρικών δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα αλλά είναι μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για να παραμείνει το ψάρι μέρος της διατροφής μας.

http://www.foodsaver.com.cy

 

ΠΗΓΕΣ: Νέαδιατροφής, Alexandreia.gidas, zoygla.gr