Φαγητό: "O χειρότερος μου εχθρός..." - Κεντρική Εικόνα

Φαγητό: "O χειρότερος μου εχθρός..."

07:00  Ξυπνάει, πίνει γρήγορα ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη, ντύνεται και φεύγει για την δουλειά.

10:00  Ακούει την κοιλιά της να γουργουρίζει από την πείνα αλλά προσπαθεί να το αγνοήσει και έτσι πίνει ένα δεύτερο φλιτζάνι πράσινο τσάι.

14:00  Μεσημέρι, επιστρέφει σπίτι για το μεσημεριανό διάλειμμα και φτιάχνει ένα μπολ σαλάτα με 1 αυγό και προσπαθεί να φάει όσο πιο λίγο γίνεται.

15:00  Επιστρέφει στη δουλειά και πίνει ένα αναψυκτικό Zero (για να μην καταναλώσει άλλες θερμίδες), ελπίζοντας ότι θα μειώσει έστω και λίγο την πείνα της.

17:00  Αποφασίζει να φάει για απογευματινό ένα μικρό μήλο μαζί με τον καφέ της.

18:00  Είναι ώρα να σχολάσει, μαζεύει τα πράγματά της και φεύγει απευθείας για Pilates, παρόλο που την καταβάλει αδυναμία και γενικότερα κούραση.

21:00  Επιστρέφει σπίτι, παρακολουθεί τηλεόραση και τρώγοντας κομματάκια από σέλινο και καρότο.

00:00  Έχει πάει μεσάνυχτα και ο πόνος στην κοιλιά είναι αφόρητος! Έτσι αποφασίζει να πάει για ύπνο για να ξεχάσει το πόσο πεινάει.

Την επόμενη μέρα, και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Πεθαίνει από την πείνα, αλλά νιώθει περήφανη που δεν είναι πλέον το χοντρό κορίτσι του σχολείου που όλοι κορόιδευαν. Τώρα είναι περήφανη που μπορεί να πει «ΟΧΙ» στο φαγητό, ενώ οι άλλοι τρώνε όταν πεινάνε. Αισθάνεται ωραία που είναι διαφορετική, δεν την ενδιαφέρει που αρνείται να δώσει στο σώμα της την ενέργεια και τις βιταμίνες που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

«Είσαι πολύ λεπτή», «Εάν συνεχίσεις έτσι θα πεθάνεις». Απολαμβάνει να ακούει αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τα σχόλια αφού την κάνουν να νιώθει ξεχωριστή και μοναδική!

Αυτά λοιπόν είναι όσα συμβαίνουν στο μυαλό μιας νεαρής κοπέλας που πάσχει από διατροφικές διαταραχές. Φοβάται να φάει, να αφεθεί και ο μεγαλύτερος της φόβος γίνεται η ζυγαριά. Φοβάται να χάσει τον έλεγχο. Παράλληλα, το σώμα της είναι εξαντλημένο, υποφέρει από υποσιτισμό, αφού δε λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τις βασικές του λειτουργίες.  Στην πραγματικότητα λατρεύει το καλό φαγητό, αλλά φοβάται ότι αν ξεκινήσει να τρώει κανονικά θα βάλει βάρος.

Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, ψυχική δύναμη και σωστή καθοδήγηση για να ξεπεράσει κανείς τη νόσο της νευρικής ανορεξίας ή οποιασδήποτε άλλης διατροφικής διαταραχής.

Το να είναι κανείς υγιής και να διατηρεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από το να τρως λαχανικά και φρούτα ή να ασκείσαι. Το να είσαι υγιής δεν φτάνει μόνο να έχεις ένα υγιές σώμα, αλλά πρέπει να κάνεις και υγιείς σκέψεις.

Το να σκέφτεσαι και να ακολουθείς ένα υγιεινό τρόπο ζωής είναι επιλογή! Από ΕΜΑΣ εξαρτάται το πως θέλουμε να ζήσουμε, ΕΜΕΙΣ ελέγχουμε τις σκέψεις μας και κατά συνέπεια τις πράξεις μας.

ΕΣΥ λοιπόν τι επιλέγεις;

 

Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat – Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy