Στις μέρες μας, η παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, ευρέως διαδεδομένο στα παιδιά, γεγονός που απαιτεί πολύπλοκη και ευέλικτη προσέγγιση. Η διατροφή του παιδιού πρέπει να είναι ικανή να του παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Όπως έχουν δείξει σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία, οι καλές διατροφικές συνήθειες που ξεκινούν από την παιδική ηλικία, είναι σημαντικές στη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή. Η ελάττωση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές πρόληψης στα σχολεία και στην οικογένεια.
Ένας παράγοντας ανάπτυξης της παιδικής παχυσαρκίας, είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής των παιδιών. Συγκεκριμένα, τα παιδιά πλέον προτιμούν την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια παρά να βγουν να παίξουν στην αυλή.
Για όλους τους γονείς η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Πρέπει να αποτελούν ένα καλό μοντέλο-πρότυπο καθώς τα παιδιά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν. Μικρά tips που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να βελτιώσουν την διατροφή των παιδιών τους είναι τα εξής:
• Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό που θα σας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.
• Μικρά συχνά γεύματα. Τα μικρά συχνά γεύματα, θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και να ελέγχετε την πείνα σας αποτρέποντάς σας από το να τσιμπάτε ή/ και να καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλα γεύματα. Για ενδιάμεσο γεύμα προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα.
• Ενθαρρύνετε τις υγιεινές επιλογές και ποικιλία στις ομάδες τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια και όσπρια.
• Η κατανάλωση λιπαρών, τηγανητών φαγητών καθώς και φαγητών από ταχυφαγεία πρέπει να αποφεύγεται.
• Ο έλεγχος των μερίδων είναι πολύ σημαντικός για την μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε.
• Εντάξετε την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των παιδιών: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε αθλήματα, παιχνίδια και χόμπι ώστε να παραμένουν δραστήρια. Μπορείτε επίσης να ορίσετε οικογενειακές δραστηριότητες όπως μια βόλτα με τα ποδήλατα ή μια βραδιά παιχνιδιών. Θέστε όρια γύρω από την ώρα για την οθώνη συμπεριλαμβανομένου η χρήση τηλεόρασης καθώς και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
• Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν στην κουζίνα. Μαγειρέψτε μαζί τους και αφήστε τα να βάλουν την φαντασία τους. Αυτό σας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στην ασφάλεια των τροφίμων και σε υγιεινές πρακτικές, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν από το χειρισμό των τροφίμων, καθώς και την ανάθεση απλών εργασιών, όπως το στήσιμο του τραπεζιού ή το κόψιμο των φύλλων μαρουλιού με τα χεράκια τους, για μια σαλάτα.
• Πηγαίνετε μαζί για ψώνια και δείξτε στο παιδί σας τις υγιεινές επιλογές.
• Τα γλυκά δεν απαγορεύονται, απλά πάντοτε να καταναλώνονται με μέτρο.
Αργυρώ Αριστοδήμου RD
Κλινική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy
Instagram. eatwiselybyAA