Οδηγός για να απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ στο σπίτι - Κεντρική Εικόνα

Οδηγός για να απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ στο σπίτι

Αν ρωτήσεις τυχαία δέκα άτομα για τα πιο αγαπημένα τους μικρά, καθημερινά rituals, τουλάχιστον οι έξι απαντήσεις που θα πάρεις πίσω, θα είναι ‘ο καφές’.

Πρωινές βιαστικές γουλιές, μεταξύ του πρωινού ντους, του ντυσίματος και του δεσίματος των κορδονιών, σε θερμός να κάνει τέλεια παρέα με την κίνηση, στη δουλειά μαζί με ασφυκτικά deadlines, γέλια και κουβέντες που θα μοιραστείς με τους συναδέλφους σου, καφές τα κουρασμένα απογεύματα στο σπίτι, τα Σαββατοκύριακα με ήλιο στο μπαλκόνι και δίπλα ένα κομμάτι από το κεικ που έφτιαξες χθες.

Έχει πολύ ενδιαφέρον τι είναι ο καφές για τον καθένα μας και νομίζω είναι χρήσιμο να ξέρουμε δυο τρία βασικά πράγματα για το πώς μπορούμε να τον γευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο σπίτι με ό,τι εξοπλισμό μας βρίσκεται. Δεν θα σου μιλήσω με επιστημονικούς όρους barista, αλλά ως Ναταλία, ένα κορίτσι που αγαπάει τον καφέ, τον απολαμβάνει με κάθε αφορμή και μένει ανήσυχη μέχρι να αποφασίσει αν στη γεύσεις της ταιριάζει περισσότερο ένα έντονο αρωματικό χαρμάνι ή ένα πιο ήπιο με σοκολατένια επίγευση.

Ας πιάσουμε το βασικό κεφάλαιο του ‘espresso’, του πιο γνωστού και αγαπημένου καφέ παγκοσμίως και κυρίως στην Ελλάδα και ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. 

Espresso, ο δημοφιλής

Όταν μιλάμε για καφέ espresso, αναφερόμαστε στον καφέ που προκύπτει από μια συγκεκριμένη διαδικασία εκχύλισης, δηλαδή καυτό νερό που περνάει με πίεση μέσα από συμπιεσμένη σκόνη αλεσμένων κόκκων καφέ. Τα διάφορα αρώματα και οι επιγεύσεις, δηλαδή αυτό το φρουτώδες, βελούδινο, γλυκό, έντονο, γήινο ή σοκολατένιο που θα σου βγάλει με την πρώτη γουλιά, οφείλονται τόσο στην ποικιλία του καφέ, όσο και στις θερμοκρασίες και τους χρόνους καβουρδίσματος που μπορούν να φτάσουν από 196oC μέχρι 245 oC.

Και έτσι για να μην σε πιάσει κανείς αδιάβαστο, σημείωσε ότι οι δύο βασικές ποικιλίες καφέ είναι η Robusta και η Αrabica με την πρώτη να συγκεντρώνει σχεδόν εικοσαπλάσιο ποσοστό καφεΐνης από τη δεύτερη.

Πώς απολαμβάνεις τον espresso;

Με πολλούς τρόπους, ανάλογα το στιλ και την όρεξή σου. Πάμε να δούμε τα πιο γνωστά ροφήματα, λίγο επιγραμματικά:

To λεγόμενο ‘espressάκι’, είτε ristretto (με λιγότερο νερό), είτε lungo (με περισσότερο νερό).

Macchiato, μονή δόση espresso με μια γεμάτη κουταλιά αφρόγαλα.

Americano, μονή δόση espresso μέσα σε μια κούπα καυτό νερό.

Cappuccino, ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα, με μία ή δύο δόσεις espresso.

Flat White, διπλή δόση espresso ristretto και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο, έτσι ώστε το γάλα να μην καλύπτει τη γεύση του καφέ.

Freddo Espresso, μονή ή διπλή δόση espresso, ελαφρώς χτυπημένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι με πάγο

Freddo Cappuccino, μονή ή διπλή δόση espresso ελαφρώς χτυπημένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι με πάγο με πλούσιο αφρόγαλα από πάνω

Latte κρύο ή ζεστό, μονή δόση espresso με αρκετό γάλα και λίγο αφρόγαλα στο τελείωμα.

Χμ πολύ ωραία, αλλά μπορώ να φτιάξω κάτι τέτοιο σπίτι μου και να βγει πετυχημένο; Φυσικά. Δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από λίγο ψάξιμο και 2-3 εργαλεία που θα κάνουν τη δουλειά σου πανεύκολη. Πάμε να τα δούμε step by step.

Η πρώτη σου ύλη

Δηλαδή ένας σωστός, υψηλής ποιότητας καφές με μοναδικά, μεθυστικά αρώματα και χαρακτηριστικές γεύσεις στο τελείωμα κάθε φορά που τον γεύεσαι. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιείς εκλεκτό χαρμάνι καφέ.

Ο τρόπος εκχύλισης

Υπάρχουν τέσσερα βασικά εξαρτήματα για να στευθεί με επιτυχία η αποστολή καφές στο σπίτι. H αυτόματη μηχανή espresso, η συσκευή aeropress, το moka pot ή αλλιώς το ‘μπρίκι espresso’ και οι μηχανές espresso με κάψουλα.

Η αυτόματη μηχανή espresso δίνει επαγγελματικό αποτέλεσμα, είναι λίγο υψηλή σε κόστος, όμως είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες  επενδύσεις που θα κάνεις αν είσαι γνήσιος coffee lover. Η aeropress συσκευή είναι εξίσου μια πολύ καλή επιλογή που πλησιάζει στο επαγγλματικό αποτέλεσμα. Η εκχύλιση γίνεται ομοιόμορφα και ο καφές έχει ένα έντονο και αρκετά αρωματικό σώμα. Το moka pot είναι μια ποιοτική οικονομική λύση που με λίγη εξάσκηση στα coffee skills σου μπορείς να απολαύσεις έναν υψηλής ποιότητας καφέ, ενώ η μηχανή με κάψουλες είναι σίγουρα εύχρηστη και σου δίνει την ευκαιρία να πίνεις τον καφέ σου σε δευτερόλεπτα, ειδικά όταν τρέχεις καθημερινά και δεν μπορείς να αφιερώσεις τον ανάλογο χρόνο.

Σίγουρα υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους όμως και οι 4 τρόποι προσφέρουν ένα αξιοπρεπές homy αποτέλεσμα, αρκεί να ψαχτείς και λίγο από μόνος σου!

Όλα τα τριγύρω

Δηλαδή τα ποτήρια, το γάλα, ο πάγος και το shaker. Προμηθεύσου το κατάλληλο γάλα για να δώσεις τη χαρακτηριστική υφή και γεύση στο ρόφημά σου. Σίγουρα ένα γάλα ή ένα φυτικό ρόφημα που θα βρεις σε μαγαζί της γειτονιάς σου δεν θα σου δώσουν ένα 100% επαγγελματικό αποτέλεσμα, όμως μπορείς να φτιάξεις έναν υπέροχο καφέ και με τα πιο προσβάσιμα υλικά. Για αφρόγαλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε γάλα με χαμηλά λιπαρά, είτε πλήρες, σε χαμηλή θερμοκρασία. Το πρώτο θα φουσκώσει αρκετά, αλλά δεν θα σου δώσει αυτή την κρεμώδη υφή, σε αντίθεση με το πλήρες γάλα που θα δημιουργήσει ένα πιο ‘γεμάτο’ ρόφημα καφέ. Τώρα για το freddo espresso ή freddo cappuccino χρειάζεσαι ένα απλό αυτόματο επιτραπέζιο μιξερ καφέ (αυτό που βλέπεις στις καφετέριες), ένα μικρό μίξερ καφέ, χεριού (ναι ναι, για το χτυπητήρι του φραπέ μιλάω) ή ένα απλό shaker χεριού (κοινώς το shaker για cocktails), το οποίο δουλεύεις πάντα σε χαμηλή ταχύτητα και όχι πάνω από 10”.

Επόμενο συστατικό, ο πάγος. Σε κάθε περίπτωση κρύου ροφήματος καφέ, όπως το κρύο latte και το freddo cappuccino θέλεις πάγο τόσο όσο. Ούτε λίγο, γιατί το ρόφημα δεν θα πιάσει την ιδανική θερμοκρασία, αλλά ούτε και πολύ γιατί θα το νερώσεις. 4-5 παγάκια μέτριου μεγέθους είναι ό,τι πρέπει.

And last but not least το ποτήρι. Εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος γιατί όλα την κάνουν τη δουλειά τους, οπότε το θέμα είναι καθαρά οπτικό και αισθητικό. Έχεις δει freddo σερβιρισμένο σε ψηλό λεπτό ποτήρι, αλλά και σε κοντό και χαμηλό, σε βαζάκι, κλπ. Οπότε φρόντισε να έχεις 2-3 γυάλινα ποτήρια και κούπες σε 2 μεγέθη για να πίνεις ανά πάσα στιγμή όποιο από τα παραπάνω ροφήματα θέλεις.

Ο καφές είναι ένα αρκετά απαιτητικό χόμπυ, δεν λέω. Με λίγη όμως προσπάθεια, ένα δύο βασικά εργαλεία και ένα ποιοτικό χαρμάνι, μπορείς να πίνεις στο σπίτι σου φανταστικό καφέ εσπρέσο σε ό,τι μορφή μπορείς να σκεφτείς. Δες την παραπάνω λίστα όπου σου εξηγώ αναλυτικά τη σύσταση κάθε ροφήματος και ξεκίνα!

Πηγή: Madame Ginger

Newsfeed