Νιώθεις συνεχώς το αίσθημα της κούρασης; Μήπως η κούραση που νιώθεις δεν δικαιολογείται με τις δραστηριότητες της ημέρας σου; Συνήθως η «αδικαιολόγητη» κόπωση οφείλεται σε ιατρικούς λόγους, τόσο σε σοβαρές όσο και σε ήπιες ασθένειες. Έχεις σκεφτεί να ψάξεις την αιτία της κόπωσης που αισθάνεσαι;
Ας ρίξουμε μια ματιά στους 5 πιο γνωστούς ιατρικούς λόγους που προκαλούν κόπωση:
● Άγχος: Το αίσθημα άγχους μερικές φορές είναι φυσιολογικό όμως το έντονο και καθημερινό άγχος επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου αποτρέποντας το να ηρεμήσει, να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.
● Αναιμία: Ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα με αίσθημα κόπωσης είναι η σιδηροπενική αναιμία. Επηρεάζει περίπου 1 στα 20 άτομα, τόσο γυναίκες κατά την μετ-εμμηνόπαυση όσο άνδρες. Ωστόσο, σε γυναίκες με έμμηνη ρύση τα ποσοστά συχνότητας της αναιμίας αυξάνονται. Επίσης, ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι και γυναίκες με βαριές περιόδους αλλά και έγκυες γυναίκες. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την σιδηροπενική αναιμία είναι ο λήθαργος και η υπνηλία, η δυσκολία αναπνοής, η χλωμάδα και αισθητοί καρδιακοί παλμοί. Η διάγνωση της γίνεται με εξέταση αίματος ελέγχοντας αν είναι χαμηλά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτη, μέσου όγκου ερυθρών – MCV, συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά – MCH, σιδήρου και φεριτίνης.
● Άπνοια ύπνου: Η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, δηλαδή είναι μια ανωμαλία που διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί υπνηλία την ημέρα. Παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής, δηλαδή διακόπτεται προσωρινά η είσοδος του αέρα στους πνεύμονες παρά τη συνεχόμενη προσπάθεια εισπνοής. Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή ευθύνεται στο ότι ξυπνάς συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν σε επιτρέπει να ξεκουραστείς. Παρατηρείται πιο συχνά σε ενήλικες με υπερβάλλον βάρος και η κατάσταση δυσχεραίνει όταν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος.
● Υποθυρεοειδισμός: Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από την υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών. Αυτή η υπολειτουργία προκαλεί κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, μυϊκούς πόνους και το αίσθημα κατάθλιψης. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες μέσης ηλικίας και η διάγνωση του γίνεται με εξέταση αίματος ελέγχοντας τις ορμόνες του θυρεοειδή και τα αντισώματα του.
● Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – Restless legs: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι γνωστό ως νόσος Willis-Ekbom. Είναι μια νευρολογική διαταραχή που κυρίως δρα στο μυϊκό σύστημα και ιδιαίτερα στους μυς των ποδιών. Το βράδυ η αίσθηση της μετακίνησης των ποδιών γίνεται εντονότερη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στο άτομο να έχει μια καλή ποιότητα ύπνου και να ξεκουραστεί.
Συμβουλή: Μην αγνοείς τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σου. Η κούραση μερικές φορές φαίνεται φυσιολογική ωστόσο η έντονη και παρατεταμένη κούραση είναι ένα τρανταχτό σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Σημαντικό είναι όμως, να μην είσαι υπερβολικός και να αξιολογείς σωστά την ενδεχόμενη κούραση ή και άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχεις.
Σημείωση: Άλλος ένας σημαντικός λόγος που μπορεί να συμβάλει στην συνεχόμενη και παρατεταμένη κούραση, ο οποίος δεν είναι ιατρικός αλλά πρέπει να αναφέρουμε για να τον αποκλείσετε πρώτο, είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η απουσία της άσκησης από τη ζωή σου, μειώνει τις αντοχές σου και σου προκαλεί το συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Καλό είναι να εντάξεις στην καθημερινότητα σου δραστηριότητες που θα αυξήσουν την αντοχή σου, θα σε τονώνουν και θα μειώσουν το αίσθημα της κόπωσης. Μερικά λεπτά περπατήματος την ημέρα είναι αρκετά ώστε να νιώσεις καλύτερα. Αν είσαι αρχάριος ξεκίνα με 10 – 20 λεπτά και σταδιακά αύξησε το χρόνο.
Αντιγόνη Ανδρέου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy