5 Μύθοι Διατροφής και η “γυμνή” αλήθεια - Κεντρική Εικόνα

5 Μύθοι Διατροφής και η “γυμνή” αλήθεια

Κατά καιρούς βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες γύρω από θέματα διατροφής, άλλοτε από ειδικούς επιστήμονες διατροφής και άλλοτε από μέσα μαζικής ενημέρωσης, περιοδικά, τηλεόραση, διάφορες «μη έγκυρες» ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή και «μη ειδικούς» στο τομέα της διατροφής. Σίγουρα ο καθένας από αυτούς υποστηρίζει και θεωρεί κάτι σωστό αφού έχει «χιλιοειπωθεί» και «χιλιοσυζητηθεί». Έτσι μια πληροφορία όταν αναπαράγεται με πάρα πολλά μέσα, στο τέλος δημιουργεί ένα ΜΕΓΑΛΟ μύθο που δύσκολα καταρρίπτεται! Όσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια λανθασμένη εντύπωση, τόσο πιο δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να πείσεις ή και να μεταπείσεις κάποιον να πιστέψει την πραγματική επιστημονική αλήθεια.

Ας δούμε μερικά «spicy» θέματα που σε απασχολούν καθημερινά, και μάθε τελικά  αν είναι αλήθεια ή μύθος!

ΜΥΘΟΣ 1: Η καφεΐνη δημιουργεί κυτταρίτιδα.

Φυσικά και όχι! Το σώμα μας δεν αποθηκεύει την καφεΐνη, αλλά αντίθετα μέσα σε διάστημα 6 ωρών μετά την κατανάλωση της, την αποβάλλει μέσω αυξημένης παραγωγής ούρων. Στην πραγματικότητα η καφεΐνη βοηθά στην μείωση της κατακράτηση υγρών, αφού δρα ως διουρητικό.  Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) που είναι απαραίτητη για την επαναρρόφηση νερού. Χωρίς αυτή την ορμόνη τα νεφρά δεν απορροφoύν επαρκώς το νερό αλλά το αποβάλουν μέσα από τα ούρα.

ΜΥΘΟΣ 2: Η μπανάνα είναι παχυντική.

Σε πολλούς έχει παραμείνει η λανθασμένη εντύπωση ότι η μπανάνα είναι παχυντική. Κι όμως, η μπανάνα δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τα υπόλοιπα φρούτα. Και σίγουρα  κανένα φρούτο δεν είναι παχυντικό!  Το μόνο «πρόβλημα» με την  μπανάνα είναι ότι η κυπριακή μπανάνα ισοδυναμεί με 1 μερίδα φρούτου σε αντίθεση με την εισαγόμενη μπανάνα (μεγάλου μεγέθους) που ισοδυναμεί με 2. Έτσι όταν θέλουμε να φάμε 1 φρούτο θα πρέπει να εστιάζουμε σε μια μικρή ή να κόβουμε την 1 μεγάλη σε 2 κομμάτια για κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.

ΜΥΘΟΣ 3:  «Low sugar» ή «fat free” τρόφιμα μπορώ να τα τρώω άφθονα.

Είναι σημαντικό πάντοτε να κοιτάς την ετικέτα και τα συστατικά του προϊόντος για να βλέπεις τι πραγματικά μπορεί να περιέχει το προϊόν που θα καταναλώσεις. Ασχέτως αν ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε λιπαρά ή ζάχαρη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει περισσότερη ζάχαρη ή  κορεσμένα λιπαρά  αντίστοιχα. Άρα σίγουρα δεν θα ήταν καλό να το καταναλώνεις άφθονα. Πρόσεξε να μην πέφτεις και εσύ στην παγίδα, αφού όλοι σχεδόν οι καταναλωτές την “πατάνε”! Μια συσκευασία προϊόντος θέλοντας να παραπλανήσει μπορεί να γράφει με έντονα γράμματα πληροφορίες για το προϊόν που ισχύουν είτε στο 5%  είτε στο 100% πχ. «no calories», «low sugar» «fat free», «light». Ενημερώσου, διάβασε και σίγουρα μην το παρακάνεις με την ποσότητα!

ΜΥΘΟΣ 4: «Καλύτερα να μην τρώω όλα τα  γεύματα για να μπορέσω να χάσω κιλά».

Αρκετές έρευνες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι παραλείποντας γεύματα μέσα στην ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό λόγο υπερκατανάλωσης μεγάλης ποσότητας, σε επόμενο γεύμα. Ταυτόχρονα, παραλείποντας γεύματα μειώνεις την πρόσληψη σε ημερήσιες ανάγκες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείς τον μεταβολισμό σου και να μην τον ενεργοποιείς  με περισσότερες καύσεις. Ακόμη να ξέρεις ότι όσο περισσότερο στερείς στον εαυτό σου τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά τοσο μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους γίνεται στο σώμα σου. Το ιδανικό είναι να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, χωρίς να νιώθεις το «αίσθημα της πείνας», να καταναλώνεις 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ, προσέχοντας πάντα την ποσότητα και την ποιότητα αυτού που καταναλώνεις!

ΜΥΘΟΣ 5: Τα «κακά" τρόφιμα είναι αυτά που μας παχαίνουν. 

Πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, τρόφιμα που «βοηθούν να χάσεις κιλά» ή άλλα που «παχαίνουν». Σίγουρα όμως, υπάρχουν καλές ή κακές διατροφικές συνήθειες. Κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να ενοχοποιείται, φτάνει  να το εντάξεις σωστά σε ένα πρόγραμμα διατροφής και να προσέξεις την ποσότητα του. Η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού βάρους, και όχι κάποιο “συγκεκριμένο” τρόφιμο. Επομένως είναι λάθος να ρίχνουμε τις «ευθύνες» σε κάποιο τρόφιμο και όχι στον τρόπο που εμείς διαχειριζόμαστε κάποιες καταστάσεις.  

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy