Μήπως ο μεταβολισμός σας είναι αργός; Δείτε πως θα το καταλάβετεΜήπως ο μεταβολισμός σας είναι αργός; Δείτε πως θα το καταλάβετε - Κεντρική Εικόνα

Μήπως ο μεταβολισμός σας είναι αργός; Δείτε πως θα το καταλάβετεΜήπως ο μεταβολισμός σας είναι αργός; Δείτε πως θα το καταλάβετε

Είναι γνωστό πως ο αργός μεταβολισμός μπορεί να σταθεί τροχοπέδη στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Αν ο μεταβολικός ρυθμός είναι γρήγορος, τότε οι καύσεις στον οργανισμό γίνονται με ταχύτητα. Αν ο μεταβολικός ρυθμός είναι αργός, τότε το σώμα έχει μειωμένα αντανακλαστικά στην καύση λίπους. Ο μεταβολισμός είναι μια από τις κύριες αιτίες της δυσκολίας μας να χάσουμε βάρος και επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, οι ορμόνες αλλά το ποσοστό σωματικού λίπους στον οργανισμό. Ενας μεταβολισμός που «κοιμάται», δεν μπορεί να υποσχεθεί αλλαγή στη ζυγαριά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι όμως τα συνήθη σημάδια που δείχνουν ότι ο μεταβολισμός μας χρειάζεται «ξυπνητήρι» ώστε να τεθεί σε εγρήγορση και να μας βοηθήσει στο στόχο; Και ο βασικότερος στόχος είναι ένας: ένα υγιές σώμα με σωματικό βάρος που θα μας επιτρέπει να νιώθουμε ευεξία.

Το επίμονο φούσκωμα: Αν το φούσκωμα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μετά από κάθε γεύμα και δεν υποχωρεί, αν η αίσθηση ότι «έχετε καταπιεί όλο τον αέρα που υπάρχει γύρω σας» είναι για σας πλέον μέρος της καθημερινότητάς σας, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο μεταβολισμός σας είναι αργός. Τα γαστρεντερολογικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση και σωματικούς πόνους και σίγουρα δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας. Το επίμονο φούσκωμα είναι ένδειξη ότι ο μεταβολισμός μας μάλλον χρειάζεται να ξυπνήσει. 

Το βάρος που δεν λέει να φύγει- όσες προσπάθειες κι αν έχετε κάνει-: Το επίμονο βάρος που νικά κάθε προσπάθειά σας για να το χάσετε, -με δίαιτα και γυμναστική-, είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός σας δεν έχει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να κάνει καύσεις ώστε το λίπος να υποχωρήσει κι εσείς να πετύχετε τον στόχο. Με άλλα λόγια, όταν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας, δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος, τότε μπορούμε να μιλάμε για έναν μεταβολικό ρυθμό που έχει μπει σε slow motion.

Συνεχείς διακυμάνσεις στα επίπεδα ζαχάρου: Αν νιώθετε ότι συχνά έχετε αυξημένη όρεξη και θέλετε οπωσδήποτε κάτι να φάτε «αλλιώς θα πέσετε κάτω», τότε μάλλον με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός σας σάς δείχνει ότι τα επίπεδα ζαχάρου έχουν τρελαθεί και ο μεταβολικός ρυθμός σας χρειάζεται επιτάχυνση. Η συνεχής έλλειψη ενέργειας στην καθημερινότητά σας και η ανάγκη σας να καλύψετε με –ανθυγιεινό τρόπο τις περισσότερες φορές- τις εξάρσεις πείνας δείχνουν ότι ο μεταβολισμός είναι απορυθμισμένος και χρειάζεται να μπει σε τάξη με τακτικά γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Ένα χορταστικό πρωινό –χωρίς κακά λιπαρά- μπορεί να γίνει σύμμαχος στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού.

 

Πηγή: bovary.gr