Τι να προσέξεις κατά την περίοδο της Νηστείας - Κεντρική Εικόνα

Τι να προσέξεις κατά την περίοδο της Νηστείας

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής χαρακτηρίζεται ως η πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς πέραν από την αποχή από την ευρεία κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, απαφεύγεται και το ψάρι. Αντιθέτως, υπάρχει αυξημένη κατανάλωση σε τρόφιμα όπως όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί.

Η μη-κατανάλωση κρέατος και ταυτόχρονα η αποχή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και ασβεστίου αντίστοιχα, καθώς και σε έλλειψη βιταμινών Β12 και φολικού οξέως.

Όταν η νηστεία δεν αντενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, μπορεί να επιφέρει πολλά ωφέλη, φτάνει τα άτομα που την ακολουθούν την διαχειριστούν σωστά κάνοντας σωστούς συνδιασμούς τροφίμων.

Κάλυψη στις ανάγκες για πρωτεΐνη:

Οι ζωικές τροφές περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σε σχέση με τις φυτικές τροφές. Επομένως, κατά την περίοδο της νηστείας όπου οι ζωικές πηγες πρωτεΐνης αποκλείονται από τη διατροφή μας, πρέπει να υπάρχει ποικιλία στις φυτικές τροφές. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Πρέπει να αναφερθεί πως ο συνδυασμός οσπρίων μαζί με σπόρους ή δημητριακά, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης. Ο πιο γνωστός συνδυασμός που μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα είναι οι φακές με το ρύζι.

Τα θαλασσινά επιτρέπονται σε αυτή την νηστεία και χαρακτηρίζονται ως τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. Προτιμήστε να τα μαγειρέψετε στην σχάρα ή βραστά, παρά τηγανητά.

Κάλυψη στις ανάγκες σιδήρου:

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, θεωρούνται τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου προσθέστε κάποια πηγή Βιταμίνης C όπως λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά, φράουλες κλπ. Τα άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου και θέλουν να νηστέψουν, καλό θα ήταν να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου.

Κάλυψη στις ανάγκες ασβεστίου:

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα σόγιας, χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα ρεβίθια, τα φασόλια, το σπανάκι, τα μύδια, το σησάμι και το ταχίνι.

Προσοχή! Το ταχίνι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Κάλυψη στις ανάγκες για Β12:

Για την κάλυψη αναγκών σε βιταμίνη Β12 κατά την περίοδο της νηστείας, καταναλώστε θαλασσινά (π.χ. χταπόδι) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και προιόντα σόγιας όπως γάλα σόγιας και επιδόρπια. Για την κάλυψη αναγκών σε φολικό οξύ, μπορείτε να καταναλώσετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάχι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, πορτοκάλια και όσπρια.

 

Αργυρώ Αριστοδήμου
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (RD)
Τηλ. +357 99 993220
Email. a.aristodemou@cytanet.com.cy

Newsfeed