Λίγο ή πολύ όλοι χρησιμοποιούμε ή έστω ακούμε αυτή τη λέξη στη καθημερινότητα μας. Γνωρίζουμε όμως τι είναι; Η απάντηση φυσικά δεν είναι η ακόλουθη «Οι θερμίδες είναι κάτι μικρά πλασματάκια που πάνε στην ντουλάπα και μου στενεύουν τα ρούχα!”
Η θερμίδα λοιπόν είναι «Η μονάδα μέτρησης του ενεργειακού περιεχομένου των τροφίμων».
Η κοινωνία έχει δημιουργήσει πολλές αντιλήψεις και συναισθήματα γύρω από το θέμα των θερμίδων. Αυτά τα συναισθήματα φαίνεται να επικρατούν λόγο της λανθασμένης κρίσης τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη μόνο ένα αριθμό, τον αριθμό των θερμίδων. Οι θερμίδες που περιέχει ένα αγαπημένο μας γεύμα ή επιδόρπιο, για κάποιους έχει μεγαλύτερη σημασία.
Εάν κοιτάξουμε δύο προϊόντα που έχουν παρόμοια θερμιδική αξία ανά 100γρ, όπως είναι τα αμύγδαλα και τα brownies, εκ πρώτης όψεως κάποιος μπορεί να πει ότι είναι ισάξια. Αυτό όμως ισχύει μόνο αν συγκρίνουμε αποκλειστικά τις θερμίδες, αφού αυτά τα δύο προϊόντα έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση. Τα αμύγδαλα από τη μια, έχουν μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών (καλά λιπαρά) ενώ τα brownies έχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά( κακά λιπαρά). Τα αμύγδαλα περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα σακχάρων, και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, ενώ τα brownies έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες.
Μετρώντας θερμίδες…
Το να μετράς θερμίδες δεν έχει καμιά σχέση με τη θρεπτική αξία του τρόφιμου. Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας πριν κρίνουμε κάποιο τρόφιμο μόνο από τις θερμίδες του, είναι:
Το να κοιτάς αποκλειστικά τις θερμίδες σε μια ετικέτα κάποιου τρόφιμου δεν πρόκειται να απαντήσει καμιά από αυτές τις ερωτήσεις.
Για παράδειγμα, εάν καθημερινά πρέπει να καταναλώνεις 1800 θερμίδες, και αυτές τις 1800 θερμίδες τις λαμβάνεις μόνο από επεξεργασμένα προϊόντα, επιπρόσθετη ζάχαρη κτλ., είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγειά σου, παρόλο που καταναλώνεις την ποσότητα που χρειάζεσαι.
Συμπέρασμα..
Σταματήστε να σκέφτεστε ότι οι θερμίδες αποκλειστικά κάνουν ένα τρόφιμο κακό ή καλό, και θυμηθείτε τι ακριβώς σημαίνει θερμίδα- μονάδα μέτρησης της ενέργειας. Οι θερμίδες δεν μπορούν να είναι το μοναδικό κριτήριο σε ένα τρόφιμο, αποτελούν μόνο ένα μικροσκοπικό κομμάτι σε αυτό που ονομάζουμε «επιστήμη της διατροφής». Αφοσιωθείτε στο να ανιχνεύετε τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ελεάνα Λιασίδου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Change Eat - Clinical Dietitians & Associates
Τηλ. 77 77 77 51
www.changeeat.com.cy